VIERASBLOGGAAJANA Minna Ruckenstein
Poika seisoo kavereidensa ympäröimänä ja ottaa vastaan kymmenen ja kahdenkymmenen euron seteleitä. On hänen kahdestoista syntymäpäivänsä, ja hän on ilmoittanut kavereilleen haluavansa lahjaksi rahaa. Rahapino kädessä kasvaa ja poika hihkuu tyytyväisenä. Sata euroa meni juuri rikki!
Vanhemmille tai isovanhemmille poika ei ole kertonut rahankeruuideastaan. Äiti on tyrmistynyt, isä lievästi huvittunut. Isovanhemmat vaikeroivat minne maailma onkaan menossa.
Juhlien jälkeen seuraa saarna. Äiti on sitä mieltä, että poika on käsittänyt väärin koko syntymäpäivän idean. Syntymäpäivillä kuuluu antaa lahjoja, jotka vieraat ovat valinneet. Rahan pyytäminen on mautonta ja pilaa juhlan hengen.
Sukupolvien välisissä ristiriidoissa on usein kyse juuri tästä: vanhempien halu siirtää lapsille käsityksiä hyvästä ja oikeanlaisesta elämästä sotii lasten ajatuksia vastaan. Lapsilähtöinen tutkimus pyrkii rikkomaan tätä asetelmaa ja tuomaan lasten aikuisista riippumatonta näkökulmaa esiin. Mutta kuinka pitkälle lasten suuntaan aikuiset ovat loppujen lopuksi valmiita kulkemaan?
Kun syntymäpäiväsankari toivoo saavansa lahjojen sijasta rahaa, hän osoittaa piittaamattomuutta kulutuskulttuurin vakiintuneita pelisääntöjä kohtaan. Lapsi ei ole sisäistänyt aikuisten moraalisesti värittynyttä rahanäkökulmaa, jonka mukaisesti juhlissa piilotellaan lahjan suhdetta rahaan. Lahjojen hyödykeluonne peitetään paketoimalla lahjat. Kauniilla paperilla lahjaan voi lisätä myös persoonallinen lisän: tämä on minun lahjani juuri sinulle. Huomio kiinnittyy annettavien tavaroiden hinnan sijaan lahjan antajan ja saajan väliseen suhteeseen.
Lapsille lahjojen vaihdon kulttuurinen logiikka voi kuitenkin jäädä vieraaksi. Syntymäpäiväänsä viettävä poika haluaa päättää itse ostoksista. Hän toivoo lahjaksi rahaa, jotta hänen ei tarvitsisi mukautua muiden haluihin. Lahjanvaihdon sijaan lapsi on sisäistänyt kulutuskulttuurin peruslähtökohdan: raha on tie itsenäisiin valintoihin. Se on tärkeää, koska sen avulla voi toteuttaa omia toiveita ja mielihaluja. Raha näyttäytyy mahdollisuutena vapautua ihmistä kahlitsevista sovinnaisuuksista ja riippuvuuksista.
Kun lasten näkökulma kyseenalaistaa arkisia käytäntöjä, aikuisten tehtäväksi jää pohtia millainen painoarvo lasten käsityksille annetaan. Ovatko ne rasittavia, hauskoja tai ohimeneviä kuriositeetteja vai voisiko niiden avulla muovata uusiksi maailmamme?
Jos syntymäpäiväjuhlissa luovuttaisiin pakollisista ostoksista ja lahjarituaaleista, voitaisiin keskittyä yhdessäoloon, ostaa tai olla ostamatta lahjat porukalla. Se on syntymäpäiviä juhlineen pojankin ajatuksissa. Hän aikoo viedä lahjarahoillaan kaverit syömään, elokuviin ja liikuntakeskukseen. Syntymäpäiväjuhlat eivät pääty, kun viimeinen vieras lähtee, vaan ne jatkuvat pitkälle kevääseen.
Minna Ruckenstein
Yliopistotutkija ja dosentti Kuluttajatutkimuskeskuksessa Helsingin yliopistolla
minna.ruckenstein(at)helsinki.fi
https://twitter.com/minruc
Lisää lasten ja aikuisten rahanäkökulmia teoksessa Lapsuus ja talous (Gaudeamus 2013)
Kuvan lähde tässä.
Blogiteksti pistää miettimään. Millainen käsitys lahjasta lapsilla on. Kiinnostavia näkökulmia. Toisaalta, eikö tässä heijastu yleinen kulttuurinen muutos ilmiöstä lahja. Emme juurikaan tarvitse mitään uutta. Häissä 40-, 50-, 60-vuotisjuhlissa pyydetään rahaa matkakassaan tai itse valittuun kohteeseen. Joulunakin isommille lapsille annetaan helposti rahaa. Mitä sinä odotat lahjalta? Mitä lapsi siltä odottaa?
Liisa Karlsson
TykkääTykkää
Niin, kyllähän rahan pyytäminen lahjaksi on nykyään aika yleistä, että sikäli ehkä vähän erikoista tuo aikuisten tyrmistys.
Minua herätti tuo lopussa paljastunut lapsen tarkoitus rahoilleen – varmistikaan aikuiset eivät ehtineet ennen saarnaamistaan kysyä lapselta, että mikäs hänellä oli ajatuksena rahankeruussa, vaan tulkitsivat asian heti omasta näkökulmastaan. Sitähän me ihan jatkuvasti tehdään – mutta syytä olisi kyllä oppia sellaisesta pahasta tavasta pois. Kuinka monia hyviä oivalluksia menetetäänkään, kun ei lapsia kuunnella! Niin kuin olisi voitu menettää tuon pojan kerta kaikkiaan loistava idea jakaa lahjansa kavereiden kesken yhdessäoloon!
TykkääTykkää
Neljä kummipoikaani ja veljeni lapset ovat kaikki viimeistäkin tapausta myöten nippa nappa täysi-ikäisiä. Monet monituiset kerrat olen etenkin lähivuosina rahalahjaan päätynyt – pyynnöstä tahi ilman. Ja yhtä monta kertaa olen pohtinut: onko tämä nyt ihan OK?
Minna Ruckensteinin blogikirjoitus ottaa oivallisesti kantaa monen kummin, mummin, ukin, tädin, sedän jne. ikuiseen ongelmaan: mitä nuorelle lahjaksi?
TykkääTykkää