Estävätkö lasten liikuntatuokiot liikkumisen?

Olin kouluttamassa liikunnan ohjaajia urheiluopistolla. Puhuin lapsinäkökulmaisesta liikkumisen ohjaamisesta, jossa lapset ja nuoret voivat tutkivalla tavalla tehdä löytöretkiä liikkumiseen, löytää yhdessä hauskaa liikkumisesta. Yleisön ronskit lihaskimppuvalmentajat ihmettelivät, mitä ihmeen hyötyä on siitä, ettei kerrota suoraan, miten pallo pitää heittää. Sehän tiedetään jo. Minä yritin viestittää, että tieto on suhteellista. Yksivuotiaalle pallo heitetään aivan eri tavalla kuin nuorukaisten pesäpallo-ottelussa. Lisäksi lapset ja nuoret pystyvät myös keksimään ja kehittämään liikkumisen muotoja itse, josta he innostuvat.

Tämä tapahtui 1990-luvulla. Nuori Suomi halusi jo silloin edistä lapsinäkökulmaista liikkumista, mutta ajatukset tuntuivat monesta vielä todella oudoilta. Liikunta on ja on ollut perinteisesti sitä, että ohjaaja näyttää ja sanoo, kuinka tehdään ja liikutettavat suorittavat liikkeen mallin mukaan. Tiesittekö, että tutkimuksen mukaan (Laukkanen 2007) 60 % pienten lasten ohjatusta liikuntatuokiosta kuluu aikuisen puheeseen ja neuvomiseen, jonka aikana lapset odottavat paikallaan? Ohjaajakeskeistä, aikuiskeskeistä. Kuka muistaa muunlaisia liikkumisen muotoja?

Arvatkaa, milloin lapsi tutkimuksen mukaan liikkuu eniten? Vapaan, itse päätetyn leikin aikana ja niin sanotussa kielletyssä toiminnassa. Lasten ja nuorten vähäisestä liikkumisesta ja sen terveydellisistä seurauksista on oltu kovin huolissaan. Kuitenkin näyttääkin siltä, että aikuiset estävät lasten liikkumisen.

Monta harppausta on asiassa edetty. Olen ollut asiantuntijana entisen Pienen Suomen, nykyisen Valon verkostossa. Työtä on ollut ilo seurata: painotukset ovat nyt aivan toisenlaisia. Verkostotyön tulokset julkaistiin 10.3.2015 Säätytalolla Helsingissä eli Varhaiskasvatuksen uusi liikkumis- ja hyvinvointiohjelma. Siinä puhutaan pienten lasten liikkumisesta liikuntatuokioiden korostamisen sijaan. Julkaistussa ohjelmassa painotetaan lapsen näkökulmaa ja lapsille iloa tuottavasta toiminnasta. Tätä julkistamisseminaarissa puhuvat pitivät erittäin tärkeänä kuten opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru. Materiaalia on verkostossa tekeillä myös lasten kanssa toimijoille ja johtajille.

Aikuisten velvollisuus on seurata, mitä lapsi tekee, mitä lapsista on mielekästä. Aikuisten osa on pohtia, miten mahdollistaa lasten aktiivinen – myös omaehtoinen – toiminta ja tarkastaa, millaiset liikkumisen rajoitukset ovat turhia.

Liisa Karlsson

Lisätietoa:

http://www.sport.fi/varha…/liikkumis-ja-hyvinvointiohjelma

Laukkanen A. Ohjattu liikunta päiväkodissa. Liikunta & Tiede 2007;44(1):31-5.

Tietoja liisakarlsson

Dosentti Helsingin yliopisto * Teen tutkimusta ja kehittämistyötä lapsuuden ja työyhteisöjen sekä osallisuuden näkökulmasta kasvatuksessa ja opetuksessa, työyhteisöissä ja kulttuurissa (lapsinäkökulmaisuus, tutkivat pienryhmät lapsilla ja aikuisilla, toimijuus, työn kehittäminen, käyttöteoriat, tutkimusmenetelmät, narratiivisuus, sadutusmenetelmä) * Lapset kertovat ja toimivat -verkoston (LKT) pj. * Lapsuudentutkimuksen seuran hallituksen jäsen * Nordic Child Culture Research (BIN-Norden), Pohjoismaisen lastenkulttuurin tutkijoiden verkoston johtoryhmässä http://blogs.helsinki.fi/kasvatuspsykologia/tutkimusarkisto/lapset-kertovat-hyvinvoinnistaan-kuka-kuuntelee-tellis/ www.edu.helsinki.fi/lapsetkertovat Katso tarkemmin: https://liisakarlsson.wordpress.com/
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Estävätkö lasten liikuntatuokiot liikkumisen?

  1. tuulius sanoo:

    Muistan, kun eräs mies piti MLL:n apinakerhon nimellä liikuntakerhoa. Ketään ei ohjattu kuin tarvittaessa ja kaikkia välineitä sai käyttää koulun tiloissa. Aluksi oli aina sekavaa ja sitten kukin lapsi löysi mieluisen tekemisen. Kerho oli todella suosittu! Ja vastustajiakin löytyi, koska se vaikutti sekavalta.

    Liked by 1 henkilö

  2. liisakarlsson sanoo:

    Hei Tuulius, toden totta: leikkisää, omaehtoista, mutta kuitenkin aikuinen saatavilla. Voin kuvitella, miltä se tuntuu lapsista. Varmasti tehokasta liikkumista. Ja kun tietää mikä riemu on lapsille vallata iso jumppasali pistättää lapset juoksemaan yleensä heti. Apinakerho, se on kyllä hyvä nimi!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s