Yhdessä elämisen onni

Uimahallikäynnit eivät ole itsestäänselvyys päiväkodissa. Liikuntapäiväkodissa kuitenkin mahdollistetaan lasten monipuolinen liikkuminen, joten niinpä tuli sekin loskainen päivä, kun lähdimme 5-6-vuotiaiden seikkailijoidemme kanssa reippaasti kohti bussipysäkkiä. Jo bussimatka oli monelle lapselle elämys. Yhteiset jaetut ilonhetket jutellen ja maisemia katsellen lämmittivät mieltä. Jännitys tulevasta uimisesta oli käsin kosketeltavaa – olihan osa lapsista ensimmäistä kertaa menossa uimahalliin.

Ennakkovalmistautuminen oli ollut perusteellista. Olimme taistelleet merirosvoina lankulla varoen putoamasta veteen, katselleet uinti-dvd:tä popcornia syöden, pohdiskelleet kuvakorttien avulla uimahallikäyntiin liittyviä toimia ja kirjanneet ylös lasten mielestä tärkeimmät uimahallisäännöt.

Uimahallissakin asiaa riitti. Toimintaympäristö poikkesi normaalista, joten lapsille oli tärkeää saada jakaa kaikki havaintonsa. Kuvakortit selkiyttivät retken rakennetta, joten siirtymät sujuivat rauhallisesti. Turvallisessa ryhmässä jokainen sai tutustua veteen omassa tahdissaan. Yhteisten uimaleikkien jälkeen oli lasten vapaan leikin aika. Ympäriltä kuului jatkuvasti: ”Kato Paula” tai ”Elina kato”. Oli minun ja työparini Paulan aika ihastella, huokailla ja kannustaa. Paulan kanssa vilkaisimme tyytyväisinä toisiimme. Koimme olevamme etuoikeutettuja saadessamme jakaa tämän hetken ja retken lasten kanssa. Osallisuudentunne oli vahva – minä ja Paula saimme olla osallisina lasten arjessa.

Tässä vielä Onnin ja Amandan muistelmat uimahallireissusta:

”Me mentiin uimahalliin bussilla. Ja sitten me ei mahuttu yhteen bussiin niin me mentiin kahdella bussilla. Ja siellä uimahallissa me riisuttiin ja käytiin suihkussa ja sitten me uitiin. Ja saunassakin me käytiin. Höyrysaunassa ja tavallisessa saunassa. Ja me hypittiin ja juostiin vedessä ja me leikittiin. Paula yritti napata meitä. Meillä oli eväät ja sitten me mentiin takaisin päiväkotiin. Ja silloin me mahduttiin yhteen bussiin. Loppu.”

 

Elina Weckström (päiväkodin johtaja, tohtorikoulutettava, Itä-Suomen yliopisto)

kädet

Tietoja Elina Weckström

Kiinnostuksenkohteitani ovat osallisuuden toimintakulttuuri ja siihen liittyvä ihmisten välinen dialogi. Vuorovaikutusta tarkasteltaessa minua kiinnostavat erityisesti ihmisten tapa kohdata toiset ja luoda vastavuoroista toimintaa. Olen koulutukseltani varhaiskasvatuksen opettaja ja kasvatustieteen maisteri. Teen väitöskirjaa Itä-Suomen yliopistoon. Työskentelen Touhulassa laatu- ja varhaiskasvatusjohtajana. Lisäksi toimin kouluttajana ja luennoitsijana. Somessa löydät minut seuraavasti: @elina_weckstrom www.linkedin.com/in/elinaw https://lapsinakokulma.wordpress.com/author/elinaweckstrom/
Kategoria(t): Hyvinvointi, Vuorovaikutus Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Yhdessä elämisen onni

  1. Paluuviite: Sukellus aineistoon – vielä kerran | Lapsinäkökulma

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s