Don’t Panic — End Poverty

Vierasbloggaajana: Monika Riihelä

Don’t Panic — End Poverty -dokumentissa Hans Rosling* (lääketieteen tohtori, tilastotieteilijä) lähtee liikkeelle YK:n tavoitteesta:

YK julisti syyskuussa 2015 laajimman tavoitteen koskaan:  Syvimmän köyhyyden poistaminen kaikkien ihmisten kohdalla koko maapalolla, jo vuonna 2030 – eli 15 vuodessa.

Rosling kummeksuu: Onko YK menettänyt järkensä? Eihän tässä pitänyt näin käydä. Ja jatkaa: Mitä tarkoitamme sanalla köyhyys? Vaikuttaa siltä että jokaisella on oma käsityksensä asiasta.

Mikä on sinun käsityksesi köyhyydessä?

  • Skaalalla 1 – 10, jossa 1 = 10% köyhyys ja 5 = 50% köyhyys jne. Miten sinä näet köyhyyteen liittyviä mittareita?
  • Kuinka monta tyttöä kymmenestä käy peruskoulua?
  • Valitse oikea vastaus: 1 2   3   4   5   6   7   8   9   10
  • Miten monta lasta 10:stä on saanut tuhkarokkorokotteen?
  • Valitse oikea vastaus: 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10
  • Miten monella ihmisellä 10:stä on sähköä kotona?
  • Valitse oikea vastaus: 1 2   3   4   5   6   7   8   9   10

Mikä on sinun vastauksesi ja mikä on oikea vastaus?

Näitä asioita käsitellään värikkäästi ja monipuolisesti dokumentissa  Älä hermostu – Poista köyhyys.

Dokumentti yllättää totaalisesti. Se kokoaa keskeisiä faktoja tämän päivän elämästä eri puolilta maailmaa ja valaisee erityisesti ns. kehitysmaiden köyhien perheiden olosuhteita ruohonjuuritasolla ja antaa ihmisille oikeuden puhua.

Minua on vuosia kiusannut neuvottomuuden tunne maailman huono-osaisten suhteen. Olen ammentanut tietoni, niin kuin moni muu, etupäässä tiedotusvälineistä, joissa katastrofit usein ovat etualalla. Sota ja nälänhätä, ylikansoittuminen, köyhyyden syöksykierre ovat olleet tuttuja teemoja jo 50-luvulta asti, jolloin minä olin nuori. Ja samat ilmiöt ovat siitä lähtien leimanneet päivän politiikka. Miten tällaisessa maailmassa voi kasvattaa lapsia ja rohkaista heitä yrittämään parhaansa?

Kun toimitaan lasten parissa, joko käytännön työssä tai tutkimuksen välinein tarvitaan innostunutta positiivista asennetta. Tämä dokumentti tuo raikkaita, myös minulle uusia, näköaloja maapallon kehitysnäkymiin.

Hyviä katselukokemuksia!
Monika Riihelä, psykologi emerita, VTT, isoäiti.

Lähteet:
http://www.gapminder.org/videos/dont-panic-end-poverty/

* Hans Rosling  s. 1948 ”is a Swedish medical doctor, academic, statistician, and public speaker. He is the Professor of International Health at Karolinska Institutet and co-founder and chairman of the Gapminder Foundation, which developed the Trendalyzer software system” (Wikipedia).

Tietoja liisakarlsson

Dosentti Helsingin yliopisto * Teen tutkimusta ja kehittämistyötä lapsuuden ja työyhteisöjen sekä osallisuuden näkökulmasta kasvatuksessa ja opetuksessa, työyhteisöissä ja kulttuurissa (lapsinäkökulmaisuus, tutkivat pienryhmät lapsilla ja aikuisilla, toimijuus, työn kehittäminen, käyttöteoriat, tutkimusmenetelmät, narratiivisuus, sadutusmenetelmä) * Lapset kertovat ja toimivat -verkoston (LKT) pj. * Lapsuudentutkimuksen seuran hallituksen jäsen * Nordic Child Culture Research (BIN-Norden), Pohjoismaisen lastenkulttuurin tutkijoiden verkoston johtoryhmässä http://blogs.helsinki.fi/kasvatuspsykologia/tutkimusarkisto/lapset-kertovat-hyvinvoinnistaan-kuka-kuuntelee-tellis/ www.edu.helsinki.fi/lapsetkertovat Katso tarkemmin: https://liisakarlsson.wordpress.com/
Kategoria(t): etiikka, Globalisaatio, Hyvinvointi, Lapsen oikeudet, Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Don’t Panic — End Poverty

  1. tuulius sanoo:

    Uskomaton juttu! Ja mikä tapa tuoda asioita esille ja konkretisoida. Kiitos linkistä.

    Tykkää

Jätä kommentti