Kannanotto: Lapsinäkökulma huomioitava perheenyhdistämisprosesseissa

Parhaillaan käsiteltävä ulkomaalaislain muutos ja siihen liittyvä perheenyhdistämisen vaikeutuminen ovat vakavasti vaarantamassa lasten oikeuksia maassamme. Haluamme muistuttaa hallitusta ja eduskuntaa siitä, että Suomen valtio on ratifioinut laillisesti sitovan YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen.

Lapsen oikeuksien sopimuksen pääperiaatteisiin kuuluu, että kaikissa hallintoviranomaisten tai lainsäädäntöelimien toimissa, jotka koskevat lapsia, on ensisijaisesti otettava huomioon lapsen etu (artikla 3). Artiklassa 9 puolestaan todetaan, että jokaisella lapsella on lähtökohtaisesti oikeus elää vanhempiensa kanssa. Asiakirjassa on sovittu myös, että jos lapsi ja hänen vanhempansa joutuvat eri valtioihin, on valtion velvollisuus käsitellä hakemus perheen jälleenyhdistämiseksi myönteisesti ja viivyttelemättä.

Julkisuuteen on tullut tietoa tapauksista, joissa kiristettyjä periaatteita kuten turvatulle toimeentulolle asetettua tulorajaa on sovellettu räikeän mekanistisesti. Nämä menettelyt rikkovat lasten oikeuksia ja inhimillisen kohtelun periaatteita. Lisäksi ne asettavat Suomen maineen pohjoismaisena sivistysvaltiona vaakalaudalle. Tutkimukset ovat osoittaneet, että se, millä tavalla lapsi tulee kohdelluksi, vaikuttaa siihen, millainen kansalainen hänestä tulee. Lasten oikeus perheeseen ja huolenpitoon on otettava lähtökohdaksi silloin, kun turvapaikasta ja perheenyhdistämisestä päätetään.

 

Turussa 7. kesäkuuta 2016

Lapsuudentutkimuksen seuran puolesta

 

Hallituksen varajäsen Riikka Hohti

Hallituksen jäsen Liisa Karlsson

Puheenjohtaja Elina Pekkarinen

Juhannus

Tietoja johannaolli

Tarkastelen lasten maailmaa hoitotieteen, lapsuudentutkimuksen ja vammaistutkimuksen näkökulmista. Ja kyllä, joskus myös siitäkin näkökulmasta, mitä "oikeiden elävien lasten" kanssa touhuaminen herättää. Teen Turun yliopiston hoitotieteen laitoksella väitöskirjaa vammaisten lasten osallisuutta tukevasta hoitotyöstä. Lisätietoja löydät kuvan alla olevista linkeistä.
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s