Mitä on näytelmä ilman pääosan esittäjää?

Vierasbloggaajana: Ilona Fagerström

paaosassa-spidermanMinulta on kysytty milloin viimeistään vammaista lasta tulisi kuulla lasten palveluista päättävän sosiaalityön ammattilaisen toimesta vammaispalveluissa. Tutkielmassani vammaispalvelun ammattilaiset puhuivat lasten osallisuuden puutteesta vedoten lapsen ikään, lapsen kiinnostuksen puutteeseen tai lapsen kykenemättömyyteen ilmaista itseään vammasta johtuvista syistä (Fagerström 2015). Lapsi paradoksaalisesti ikään kuin ulkoistetaan näytelmästä, jossa hän itse esittää pääosaa. Näytelmä jää tuolloin herkästi vaillinaiseksi.

Kun yleisön katseet kohdistuvat lapseen, hän usein nauttii pääosastaan Joskus tarinan kerronta saattaa rönsyillä tai poukkoilla parrasvaloissa. Joskus näyttelijän alkujännitys pitkittää näytelmää, mutta lopputulos voi olla sitäkin koskettavampi. Oleellista on, että parrasvalot hetkeksi kohdistuvat näytelmän tähteen, lapseen. Riittää, että näyttelijä tulee nähdyksi, että hän huomaa yleisön eläytyvän hänen tarinaansa on ilmaisu sitten verbaalista tai nonverbaalista. Näytelmä on parhaimmillaan sitä, että lapsi tulee kuulluksi tarinan kokonaisuuden kannalta tärkeissä kohdissa.

Tarinan kerronnassa ei voida unohtaa näyttämön ja lavastuksen merkitystä. Näyttämön tulee olla näyttelijälle sopiva, lopputuloksen kannalta tarpeeksi turvallinen. Joskus tarina täytyy esittää kiertueella. Silloin näytelmän onnistumisen kannalta tulisi lavastusten olla kutakuinkin kohdillaan. Näytelmän pituus voi vaihdella, mutta tärkeää on että parrasvalot kohdistuvat tähteen ja että tarina tulee lyhyenä tai pitkänä versiona nähdyksi ja kuulluksi. Joskus näytelmä saattaa tarvita jatko-osan.

Yleisön kannalta oleellista on, että liput näytelmään tulee varatuksi, mieluiten hyvissä ajoin. Aikaa tulisi varata tarpeeksi, jotta tähti saa tarinansa ilmaistuksi. Joskus tarina karkaakin sivujuonteille niin, että näytelmä joudutaan keskeyttämään. Joskus tarinan kannalta on oleellista, että sivuroolissa toimivat tärkeät henkilöt kuten vanhemmat, sisarukset, päiväkodin tai koulun henkilökunta, avustajat tai mahdollisesti tukihenkilö auttavat tarinan kerronnassa ja tulkinnassa. Tekniikan ja muiden ilmaisukeinojen käyttö on suotavaa. Yleisön tuleekin valmistautua siihen, että vaikka tietynlaisia odotuksia käsikirjoituksesta olisi valmiiksi mietittynä, on näytelmä suurimmaksi osaksi pääosaa esittävän tähden osalta interaktiivista ja osittain improvisaatiota ja näin ollen vaihtelee sisällöltään joka ikinen kerta. Yleisö voi aina yllättyä. Parhaimmillaan sama yleisö voi nähdä kuinka näyttelijä saa tarinoita esitetyksi kerta toisensa jälkeen selkeämmin. Yleisön ja näyttelijän välille voi syntyä kallisarvoinen yhteys, joka voi tukea näyttelijää kasvussaan kohti suurempia näyttämöitä.

Yleisö saattaa näytelmän jälkeen ihmetellä, kuinka onkaan aiemmin voinut yleisönä olla osa näytelmää ilman pääosan tulkintaa tarinasta. Teatterin soisi heräävän siihen, että näytelmä ilman pääosan esittäjää on harvinaisen köyhä näytelmä. Teatterin tulisi kantaa vastuu siitä, että pääosan esittäjän tulkinta tarinasta kuuluu itsestäänselvyytenä osaksi näytelmää. Yleisön ja sivuosien esittäjien tulisi vaatia päänäyttelijän läsnäoloa, jotta tarina olisi rikkaampi ja moninaisempi. Pääroolin tarina voi oleellisella tavalla vaikuttaa yleisön tulkintaan näytelmästä kokonaisuudessaan. Lapsella on oikeus ja tulee olla aito mahdollisuus olla osa näytelmää, jossa hänellä on pääosa. Ei ole kyse siitä milloin pääosan esittäjä kuuluu osaksi näytelmää.

 

Ilona Fagerström

Valtiotieteiden maisteri, sosiaalityöntekijä

ilona.fagerstrom@gmail.com

Gradu: https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/158722/Fagerstrom_sosiaalityo.pdf?sequence=2

 

Tietoja johannaolli

Tarkastelen lasten maailmaa hoitotieteen, lapsuudentutkimuksen ja vammaistutkimuksen näkökulmista. Ja kyllä, joskus myös siitäkin näkökulmasta, mitä "oikeiden elävien lasten" kanssa touhuaminen herättää. Teen Turun yliopiston hoitotieteen laitoksella väitöskirjaa vammaisten lasten osallisuutta tukevasta hoitotyöstä. Lisätietoja löydät kuvan alla olevista linkeistä.
Kategoria(t): Ammattikäytännöt, Toimijuus ja osallisuus Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s