Kaikuja

Puolisoni ja lapsemme kanssa perheafrokurssilla. Kurssi oli viitenä sunnuntaina siinä päiväunien jälkeen.

Ensin kävely kaupungin halki: pysähtyminen suihkulähteelle tuijottamaan, toinen kaupungintalon ilvespatsaan kohdalle, kolmas järven ylittävälle sillalle. Tanssisalille pitää vielä kävellä yhden käytävän läpi. Kokeilemme, kuinka pitkät kaiut pienillä kiljahduksilla on. Neljäs kuuntelun paikka.

Odotustilassa on naulakot seinää vasten, joissa istuskelemme. Minäkin haluaisin kokeilla tuota: Miltä tuntuu, kun puikkelehtii naulakoista toisiin? Mutta niitä yhdistävät pylväät ovat niin kapeat, että en mahdu lävitse. Eikä mahdu puolisonikaan. Lapsemme käy flirttailemassa sohvalla istuvalle aikuiselle ja tulee avanneeksi meillekin mahdollisuuden katsoa ja hymyillä.

Se oli jokseenkin tavallinen tanssisali: muovimatto, peilit, tangot seinillä, äänentoisto, loisteputket katossa, onneksi ikkunatkin yhdellä seinustalla. Erikoinen paikka noin kaiken kaikkiaan.

Lapsemme on varuillaan. Minä kannustan. Kiertelee seiniä, juoksee avoimesta ovesta käytävään. Käymme katsomassa maassa olevaa lamppua. Pukuhuoneet, suihkut. Kenkiä rivissä, hippaleikki. Takaisin saliin. Kokeilemme guinealaista laulua. Tanssimme cd:ltä tulevaan musiikkiin. Käymme juomassa ja huomaamassa monenlaisia juomapulloja. Leikimme hyppimisjuttua. Ja mitä kaikkea muuta. Osallistumme tunnille monin tavoin. Mutta yleensä lapsemme vain halusi pois. Siltä minusta ainakin tuntui.

Pari kuukautta tanssikurssista on nyt mennyt. Istumme sängyllä ja kuuntelemme länsiafrikkalaista musiikkia. Fela. Pitkäaikainen ystävämme. Lapsemme tulee siihen viereen ja nostaa kädet eteensä ristiin ja alkaa laulaa mukana ”joo joo, joo joo”. Ai niin! Nämä kaiut! Leikimme afrokurssilla tätä leikkiä. ”Tugee (kärpäsiä), njoo njooma!” Tätä toistetaan muutamia kertoja, kunnes aletaan kutittaa toista. Kutittaminen on ihan parasta. Uudessa yhdistelmässä on myös kaikuja menneestä.

 

Tuure Tammi

tohtorikoulutettava, Helsingin yliopisto

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s