Nuoret arvostavat työpajojen tarjoamaan sosiaalista tukea

Vierasbloggaajana Matilda Wrede-Jäntti

Pikku Pietarin Piha / Lilla Petters Gård

Neljän vuoden aikana (2014–2018) suoritettava tutkimushanke “Uppföljning Ung”1 selvittää nuorten työpajakokemuksia muun muassa siitä, mikä on ollut juuri heille erityisen arvokasta pajalla. Nuorille suunnatut työpajat työskentelevät alle 29-vuotiaiden kanssa, joilta puuttuu koulutus- ja työpaikka. Pajan tavoitteena on vahvistaa nuorta sosiaalisesti sekä valmentaa ja ohjata häntä koulutukseen ja/tai työelämään. Tutkimuksen reilun 40 nuoren (16–29 -vuotiaan) pajalaisen kokemukset työpajatoiminnasta eri puolella maata ovat hyvin myönteiset.

Henkilökohtaisissa teemahaastatteluissa nousevat esiin erityisesti 1) saatu suhdepohjainen tuki ja 2) osallisuuden merkitys. Nuoret kuvaavat pajan ohjaajia mukaviksi, kiinnostuneiksi ja ymmärtäväisiksi henkilöiksi, joita on helppo lähestyä asiassa kuin asiassa. Tämä vuorostaan luo turvallisuuden tunnetta. Esimerkiksi Juha kertoo : “Tääl [pajalla] on kivoi ihmisii. Tosi ymmärtäväisii nää, jotka vetää ryhmii tääl. Musta tuntuu tosi turvalliselt, tääl pajalla.” ). Kristan mukaan: “ […] Mä pystyin puhuun siit [yksityiselämään liittyvästä asiasta] niiden [ohjaajien] kaa. […] Siit mun henkine vointi parani.” Lissu sanoo: ”Ne [ohjaajat] selittää asiat niin, et mäki ymmärrän”.

Paja ei ainoastaan tarjoa toimintaa epämuodollisessa ympäristössä ja mahdollisuutta keskustella luotettavan aikuisen kanssa, vaan myös se rytmittää nuoren päivää, tarjoaa sosiaalisia suhteita samanikäisiin, joukkoon kuulumisen tunteen ja tavallisen arjen hallinnan tunteen: Pajalla tapaa mukavia ja monessa suhteessa kykeneviä nuoria, jotka silti ovat vailla opiskelu- ja työpaikkaa. Minna toteaa: “Musta parasta on niinku vaan tää ryhmä, tää kokonaisuus. Meil on tosi kivat ryhmänvetäjät. Ne tukee tosi hyvin, antaa vinkkei ja ne on siel sua varten. Siitä mä tykkään. Se on auttanu mua luottaan ihmisiin.”

Pajan tarjoama tuki ja turva näyttäisi vahvistavan sekä nuoren uskoa itseensä että mahdollisuuksiinsa vaikuttaa omaan elämäänsä. Tämä puolestaan luo toivoa, motivaatiota ja yrittämisen halua. Tutkimuksen nuoret harvoin mainitsevat pajojen työllistävää vaikutusta, mutta kehuvat saamaansa sosiaalista tukea, jolla on ollut heidän elämäänsä myönteistä vaikutusta pajajakson aikana. Yksi tutkimushankkeen tavoitteista onkin selvittää pajan merkityksiä pidemmällä tähtäimellä (vuoden – kahden jälkeen) ja sitä, millaisia elämänvalmiuksia nämä nuoret kokevat oppineensa pajalla.

 

VTT Matilda Wrede-Jäntti                                                                          matilda.wrede-jantti@helsinki.fi                                                                                        HY (sosiaalityö), THL (Lapset nuoret ja perheet) ja NTS

1 “Uppföljning Ung” on kvalitatiivinen pitkittäistutkimus, joka kattaa 13 ruotsin- ja kaksikielistä pajaa eri puolilla maatamme. Hankkeen on rahoittanut Svenska Kulturfonden ja OKM.

Avainsanat: työpaja, nuorisotyöttömyys, syrjäytyminen, aktivointi, vahvistaminen, sosiaalinen tuki, työllistyminen, kvalitatiivinen, pitkittäistutkimus

Tietoja johannaolli

Tarkastelen lasten maailmaa hoitotieteen, lapsuudentutkimuksen ja vammaistutkimuksen näkökulmista. Ja kyllä, joskus myös siitäkin näkökulmasta, mitä "oikeiden elävien lasten" kanssa touhuaminen herättää. Teen Turun yliopiston hoitotieteen laitoksella väitöskirjaa vammaisten lasten osallisuutta tukevasta hoitotyöstä. Lisätietoja löydät kuvan alla olevista linkeistä.
Kategoria(t): Ammattikäytännöt, Hyvinvointi, Nuoret, Toimijuus ja osallisuus, tutkimus, Ympäristöt Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Nuoret arvostavat työpajojen tarjoamaan sosiaalista tukea

  1. Ett utmärkt projekt med djupa resultat – grattis Matilda Wrede-Jäntti!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s