Sadutusta Pöllö-akatemiassa

Lapsinäkökulmatutkijat ja Helsingin yliopisto järjestivät yhdessä Lapset kertovat ja toimivat -verkoston kanssa virtuaalisen tapahtuman ”Lapset kertovat sadutuksella” 30.11.2021. Tapahtumassa ohjattiin lyhyesti sadutukseen, jonka jälkeen tapahtumaan osallistuneet päiväkoti- ja kouluryhmät pääsivät saduttamaan. Tapahtuman aikana syntyi useita hienoja satuja, joista muutama kuultiin tapahtuman lopuksi. Tapahtuman tarkoituksena oli jakaa tietoa sadutuksesta sekä edistää sen käyttöä arjessa. Toivomme, että sadutus jatkuu tapahtumaan osallistuneiden sekä muiden asiasta innostuneiden parissa!

Alla olevat sadut on julkaistu lasten ja vanhempien luvalla.

Pöllö-akatemiasta ja tulevista tapahtumista lisää tietoa täältä.

Kertojat: Rouskut (5v.), päiväkoti Tammi, Helsinki

Kalsarikoira

Olipa kerran koira, joka lähti juoksulenkille. Ja sitten se huomasi sen edessä prinsessan. Ja se otti sen hoitoon. Sit hän ei enää jaksanut juosta. Se varasti ihmiseltä frisbeen. Se näki poron. Ja se pelästyi. Ja kettu tuli. Ketun vanhemmat tuli. Sitten se leikki sammakon kaa. Sitten se sammakko loikki takas kotiin, kun sen äiti ja isi pyysi sitä. Ja sitten se koira, kun sen vanhemmat tuli pyytämään sitä, niin sitten se koira sanoi, että minä en halua tulla. Sit se koira meni vessaan. Se meni takaisin ulos. Sitten se meni leikkipuistoon. Se leikki hiirilelulla. Sit se tapasi pupun. Sitten se näki tulipalon ja pelästyi niin, että se juoksi metsään. Ja sitten se pupu ja se koira meni kävelylenkille. Sitten se pyysi pyysi palomiehet sen tulipalon luokse ja ne sammuttivat sen. Ja pupusta ja koirasta tuli ystäviä. Sitten se koira meni ulkohuussiin. Sit se meni nukkumaan. Sitten se meni juoksulenkille bussiin vanhempien kanssa. Se pupu ja se koira meni yhdessä leikkipuistoon. Se näki kissan, ja se kissa pelästyi sitä koiraa ja hyppäsi veteen. Sitten se meni keinuun. Sitten kun se oli ollut leikkipuistossa, niin se huomasi, että yhdessä talossa asu ihminen, ja se oli rikas ja sitten rosvot meni varastamaan. Niin se meni pelastamaan ne aarteet. Ja sitten kun se kissa hyppäsi sinne veteen, se hukkui sinne. Sitten se kissa ei hukkunutkaan ja se hyppäsi makoilemaan ruohikolle ottamaan aurinkoa. Sitten se meni kotiin. Ja sitten se meni ulos. Se kiipesi katolle. Sit se meni syömään. Sitten se meni lenkille taas, mutta se eksyi ja näki yhden talon ja se meni sinne ja siel asukin noita. Se juoksi kiipeilypaikkaan. Siel kiipeilypaikas se meinas tippua. Ja sitten sinne kutsuttiin ambulanssi, kun siellä oli yksi ihminen. Ja sit se ihminen tippu sieltä pepulleen. Sitten se meni kotiin. Sitten se meni syömään. Sitten se meni taas juoksulenkille. Se meni juoksulenkille metsään. Se meni nukkumaan ja vessaan, mut se astu ruohonleikkuriin.

Kertojat: Kipparin päiväkodin viskarit

Olipa kerran Lumikuningatar ja se asui tonttu metsässä. Oli myös tulikuningatar. Tulikuningatar sulasi jääkuningatar. Sitten alkoi sataa hirveästi lunta ja tulikuningattarelle tuli kylmä. Ja sitten satoi hirveästi ja hirveästi lunta ja tulikuningatar putosi rotkoon. Tulikuningatar pelastui ja sitten alkoi sataa hirveästi tulipaloja. Sitten jääkuningas heräsi ja jääkuningas ja tulikuningas taistelivat voimillaan. Sitten Lumikuningatar heräsi ja yritti rauhoittaa tilanteen. Ja sitten tulikuningatar peittyi lumeen 

Kertojat: Keski-Palokan koulun 2 D-luokan oppilaat

Olipa kerran kissa, joka oli pieni ja söi pelkkää makkaraa ja vaahtokarkkeja. Hän meni Linnanmäelle ja meni possujunaan sekä kummitusjunaan. Sen jälkeen hän meni villiin länteen. Kissa palasi Helsingistä junalla. Sitten hän lähti Roomaan. Yhtäkkiä hänelle tuli pissahätä ja hän meni sitten hotelliin sotkeutumaan. Sitten kun hän kävi pissalla, hänelle tuli hirveän iso kakkahätä. Sitten hän kävi kakalla ja lähti junalla Särkänniemeen ja äxään. Sen jälkeen hän lähti pelaamaan sählyä. Sählyn jälkeen kissa meni hotelliin, jossa tanssitaan balettia. Sitten kun hän tanssi balettia, niin hän vahingossa liukui ruokalaan ja sitten kun hän meni ruokalaan, hän joutui eri aikakauteen ja häntä palvottiin Egyptissä. Hän pyysi aina kaloja. Sen jälkeen hän meni Kiinaan. Sitten kun hän tuli Kiinasta pois, hän meni pelaamaan puhelimella Among ussia. Sitten hän metsästi hiiriä. Sitten kun hän metsästi hiiriä, hän lähti laivalla Tallinnaan. Ja hän muisti, että hänellä on kalat mukana ja alkoi syömään niitä. Sitten yksi kala lipesi ja tippui mereen ja kissa hyppäsi kalan perään. Hän ei kuitenkaan hakenut kalaa, vaan hänelle tuli makkaranälkä ja hän halusi mennä syömään makkaraa. Hän söi makkaraa meressä niin kauan kunnes hänen eteen tuli mammutti. Sitten kissa näki mammutin ja hän kiipesi laivaan ja sitten söi makkaraa ja pelasi Brawl starsia. Ja sitten hän meni laivalla Afrikkaan. Sen jälkeen hän meni Ähtäriin. Ähtärissä hän meni pandojen aitaukseen. Ja kun hän tuli pandojen aitauksesta, hän palasi takaisin Viroon. Tuhannen vuoden päästä hänestä tuli Karvinen ja hän asui Eskon ja Oskun kanssa.

Kertojat: Saimi, Lenni, Vilma ja Luukas, Oulunkylän ala-aste 3A ja 3E

Olipa kerran Pertti, joka haaveili koirasta, mutta ei ikinä saanut sitä. Mutta eräänä päivänä hän sai oman lehmän. Mutta lehmä karkasi ja sanoi: -vuf vuf! Pertti alkoi epäillä lehmää koiraksi, joten Pertti lähti hänen peräänsä. Lehmä olikin lehmäksi pukeutunut koira. Pertti alkoi ratsastaa koiralehmällä. Aluksi Pertti ei pitänyt ollenkaan lehmästään. Sitten koira lähti lehti lentoon. Sitten Pertin vanhemmat tuli ja he kertoivat syyn miksi Pertti ei saanut koiraa. Sitten koira putos neljä kilometria ja kuoli. Sitten vanhemmat kertoivat Pertille, että isä oli allerginen koiralle. Pertti sanoi, että häntä ei kiinnosta. Pertti karkasi ja perusti oman eläintarhan ja potkaisi isäänsä.

Lisätietoa sadutuksesta:

Tietoja Laura Ortju

Olen terveydenhoitaja ja TtM (preventiivinen hoitotiede). Jatkossa haluan tutkia lasten osallisuutta terveydenhuollossa lapsinäkökulmaisia tutkimusmenetelmiä käyttäen.
Kategoria(t): Menetelmät, sadutus Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Sadutusta Pöllö-akatemiassa

  1. liisakarlsson sanoo:

    Tilaisuudessa oli innostunut ja touhukas tunnelma. Sinne oli ilmoittautunut lähemmäs 900 lasta ja aikuista! Vain pieni osa voitiin ottaa mukaan tilaisuuteen. Ensi keväänä pyrimme järjestämään uuden tilaisuuden, johon voi tulla kaikki halukkaat. Seuraa Pöllö-akatemian sivuja: https://www2.helsinki.fi/fi/verkostot/pollo-akatemia
    Kiitos kutkuttavista saduts-tarinoita ja kaikille osallistujille sekä järjestäjille!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s