Lapsille vai ihmisille

Seikkiksessä 021”Ei se ole lapsille, vaan ihmisille”, sanoi eräs kolmevuotias urheilutelineestä, joka oli hänen mielestään aikuisille tarkoitettu. Se jäi mietityttämään. Kuinka usein me aikuisetkin puhumme ihmisistä ja tarkoitamme vain aikuisia? Kuinka usein aikuinen on standardi ja lapsi jotain poikkeavaa, jota ei edes tulla ajatelleeksi?

Lasten ja aikuisten eriarvoisuus tulee esiin ja sitä tuotetaan erilaisilla puhetavoilla. Esimerkiksi kun puhutaan neurologisesta hoitotyöstä, tarkoitetaan aikuisten neurologista hoitotyötä. Sitä ei tarvitse sanoa, koska aikuiset ovat oletusarvo, lapset eivät – heitä varten on sitten se lastenneurologinen hoitotyö. Ovatko lapset siis aina niitä ”toisia”, kuten naiset ovat olleet miehiin verrattuna ja ehkä vieläkin osittain ovat?

Toiseus oli teemana vuoden 2014 Nuorten elinolot -vuosikirjalle, johon on koottu useita aiheeseen liittyviä tutkimuksia. Johdannossa kirjan toimittajat pohtivat kuka määrittelee, kumpi meistä on ”ensimmäinen” ja kumpi ”toinen”, ja toteavat, että erottautumista voidaan pitää myös myönteisenä ja tavoiteltavana. Mutta:

”Toiseudeksi erot muuttuvat, kun toisenlaisuutta tuotetaan arvottamalla erilaisuus ja ero vähempiarvoiseksi, poikkeavaksi tai epätavalliseksi suhteessa itseen tai siihen rajaan, joka vedetään meidän ja muiden välille.”

Kirjaan kannattaa tutustua, sillä siinä on nuorten subjektiivisia kokemuksia kuvaamalla päästy toiseuden kokemusten tuolle puolen ja tarkastelemaan niitä sosiaalisia, kulttuurisia ja yhteiskunnallisia mekanismeja, jotka aiheuttavat eriarvoa tai poissulkemista. Kirja löytyy netistä pdf-versiona ja siinä on myös minun tutkimuskatsausartikkelini ”Tulla kuulluksi omana itsenään – vammaisten lasten ja nuorten toimijuuden tukeminen”.

Näin lapsen oikeuksien päivänä toivoisin, että jokainen miettisi omalla kohdallaan, pitääkö yllä lapsia ja nuoria toiseuttavia käytäntöjä ja puhetapoja. Sillä jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus kokea itsensä omassa ainutlaatuisuudessaan arvokkaaksi.

Hyvää lapsen oikeuksien päivää 20.11.! Tutustukaa uuteen lasten oikeuksien sivustoon ja muistakaa nostaa lippu salkoon!

Johanna Olli
 
TtM,tohtorikoulutettava  
Turun yliopisto, Hoitotieteen laitos
Puheenjohtaja, Lastenneurologian hoitajat ry 
s-posti:pj.lane.ry(at)gmail.com
Twitter (suomeksi)
Twitter (englanniksi)      
Oma blogi lapsista, lastenneurologisesta hoitotyöstä ja sen tutkimisesta
Terveystieteilijöiden yhteisblogi

 

Lähde:

Gissler Mika, Kekkonen Marjatta, Känkänen Päivi, Muranen Päivi & Wrede-Jäntti Matilda (toim.). 2014. Nuoruus toisin sanoen. Nuorten elinolot -vuosikirja 2014. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Helsinki.

Tietoja Johanna Kaitsalmi

Tarkastelen lasten maailmaa hoitotieteen, lapsuudentutkimuksen ja vammaistutkimuksen näkökulmista. Ja kyllä, joskus myös siitäkin näkökulmasta, mitä "oikeiden elävien lasten" kanssa touhuaminen herättää. Teen Turun yliopiston hoitotieteen laitoksella väitöskirjaa vammaisten lasten osallisuutta tukevasta hoitotyöstä. Lisätietoja löydät kuvan alla olevista linkeistä.
Kategoria(t): Ammattikäytännöt, Hyvinvointi, Lapsen oikeudet, Lapsikäsitys, Toimijuus ja osallisuus Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Lapsille vai ihmisille

  1. Paluuviite: Älä ole tylsä | Lapsinäkökulma

Jätä kommentti